Fenerbahçe Taraftar Forumu

Geri Git   FENERBAHÇE TARAFTAR FORUMU > Geyik Muhabbet > Eğitim

Eğitim Eğitim Dünyasından Haberler, Gelişmeler. Liseler ve Üniversiteler..

Paylaş Seçenekler Arama
Eski 12-08-2011, 00:53   #1
GuLtktsFb
( Gökhan Gönül )
GuLtktsFb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Futbolcu: 77- Gökhan Gönül
GuLtktsFb is on a distinguished road
Icon2 Hat Sanatı

Hat sanatı denilince Arap harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı sanatı akla gelir. Bu sanat Arap harflerinin 6.-10. yüzyıllar arasında geçirdiği uzunca bir gelişme döneminden sonra ortaya çıkmıştır.

Türkler, Müslüman olduktan ve Arap alfabesini benimsedikten sonra uzun bir süre hat sanatına herhangi bir katkıda bulunmamışlardır. Türkler hat sanatıyla Anadolu'ya geldikten sonra ilgilenmeye başladılar ve bu alanda en parlak dönemlerini de Osmanlılar zamanında yaşadılar. Yakut-ı Mustasımi'nin Anadolu'daki etkisi 13. yüzyıl ortalarından başlayıp 15. yüzyıl ortalarına kadar sürdü. Bu yüzyılda yetişen Şeyh Hamdullah (1429-1520) Yakut-ı Mustasımi'nin koyduğu kurallarda bazı değişiklikler yaparak Arap yazısına daha sıcak, daha yumuşak bir görünüm kazandırdı. Türk hat sanatının kurucusu sayılan Şeyh Hamdullah'ın üslup ve anlayışı 17. yüzyıla kadar sürdü. Hafız Osman (1642-98) Arap yazısına estetik bakımdan en olgun biçimini kazandırdı. Bu tarihten sonra yetişen hattatların hepsi Hafız Osman'ı izlemişlerdir.

Türkler altı tür yazı (aklâm-ı sitte) dışında, İranlılar'ın bulduğu tâlik yazıda da yeni bir üslup yarattılar. Önceleri İran etkisinde olan tâlik yazı 18. yüzyılda Mehmed Esad Yesari (ölümü 1798) ile oğlu Yesarizade Mustafa İzzet'in (ölümü 1849) elinde yepyeni bir görünüm kazandı. Türk hat sanatı 19. yüzyılda ve 20. yüzyıl başlarında da parlaklığını sürdürdü, ama 1928'de Arap alfabesinden Latin alfabesine geçilince yaygın bir sanat olmaktan çıkıp yalnızca belirli eğitim kurumlarında öğretilen geleneksel bir sanat durumuna geldi.

Yazı Türleri

Hat sanatının doğduğu dönemde ortaya çıkan altı tür yazı ile İranlılar'ın bulduğu tâlik dışında başka birçok yazı türü daha vardır. Bunların bir bölümü fazla yaygınlaşamamış, bir bölümü de belli alanlarda kullanılmıştır. Örneğin Türkler'in geliştirdiği divani yazı yalnızca Divan-ı Hümayun'da yazılan önemli belgelerde, yazılması ve okunması özel eğitim gerektiren siyakat ise mali kayıtlarda kullanılmıştır. Kolay yazıldığı için günlük yaşamda yaygın olarak kullanılan bir yazı türü olan rik'a da 19. yüzyılda sanat yazısı durumuna gelmiştir. Rik'a ile altı yazı türünden biri olan rika birbirine karıştırılmamalıdır.

Hat sanatında yazılar büyüklüklerine göre de farklı adlarla anılırdı. Duvarlara asılan levhalarda, cami, türbe gibi dinsel yapılardaki kuşak ve kubbe yazılarında, her tür yazıtta kullanılan ve uzaktan okunabilen yazılara iri anlamında celi adı verilirdi. Daha çok sülüs ve tâlik yazının celisi kullanılmıştır. Alışılmış boyutlardan daha küçük harflerle yazılan yazılara hurde, gözle kolay seçilemeyecek boyuttaki yazılara da gubari (toz) denilirdi.

Yazı Araç Gereçleri

Hat sanatında da yazının temel aracı kalemdir. Hat sanatında kalem olarak daha çok kamış kullanılırdı. Kamışın ucu yazılacak yazının kalınlığına göre makta denilen sert maddelerden yapılmış altlığın üstünde eğik olarak tutulur ve kalemtıraş olarak adlandırılan özel bir bıçakla yontulurdu. Celi yazılar ise ağaçtan yapılmış kalın uçlu kalemlerle yazılırdı. Çok ince yazılar için madeni uçlar da kullanılmıştır. Hat sanatında kullanılan mürekkep de özel olarak hazırlanırdı. Yağlı isin çeşitli katkı maddeleriyle karıştırılmasıyla elde edilen bu mürekkep akıcı biçimde yazı yazmayı sağlar, yanlış yazma durumunda da kolayca silinirdi. Hat sanatında kullanılan kâğıtlar da özeldi. Mürekkebi emip dağıtmaması, kaleme akıcılık sağlaması için kâğıtlar âhar denilen bir maddeyle saydamlaştırılırdı.

Hat Eğitimi

Hat sanatıyla uğraşan kişiye “güzel yazı yazan sanatçı” anlamına gelen “hattat” adı verilir. Hattatlar yüzyıllar boyu usta-çırak ilişkisi içinde yetişmişlerdir. Hat sanatını öğrenmeye heveslenen kişi bir hattattan ders alırdı. Başlangıçta alıştırma niteliğinde çalışmalara dayanan ve “meşk” adı verilen bu dersler tek tek harflerin yazılışının öğrenilmesiyle başlar, harflerin birleşme biçimleriyle, sözcüklerin ve tümcelerin yazılış tarzlarının öğrenilmesiyle sürerdi. Ortalama üç beş yıl kadar süren bu eğitimin sonunda hattat adayı iki ya da üç hattatın önünde yazı yazarak bir çeşit sınav verirdi. Hattatlar bu yazıyı beğenirlerse altına imzalarını koyarlardı. Buna, başarı ya da izin belgesi anlamına gelen “icazetname” adı verilirdi. İcazetname almamış kişi hattat sayılmaz, dolayısıyla yazdığı bir yazının altına adını koyamazdı
Eklenen Resim Ön İzlemesi
Dosya tipi: jpg 88.jpg (54.3 KB (Kilobyte), 5x kez indirilmiştir)
Dosya tipi: jpg allah-hat_1_1.jpg (52.6 KB (Kilobyte), 4x kez indirilmiştir)
Dosya tipi: jpg hat sanati.jpg (39.0 KB (Kilobyte), 4x kez indirilmiştir)
Dosya tipi: jpg hat_sanati5.jpg (73.2 KB (Kilobyte), 3x kez indirilmiştir)
Dosya tipi: jpg images.jpg (10.1 KB (Kilobyte), 4x kez indirilmiştir)

Ve sen öyle bi gidersin ki insan sarının yanına lacivert'i yakıştıramaz olur , ne yapıcağını şaşırıp hâla bi umut arar durur , 'gidiyor' haberlerini aklınca yalanlayıp ama her defasında biraz daha inanarak savrulur.. Ve sen öyle bi gidersin ki bırak yaşamayı insanın nefesi yarıda durur...

Diego Lugano

http://www.facebook.com/gokhangul77
http://twitter.com/#!/guLtktsFb
GuLtktsFb isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Eski 12-08-2011, 05:42   #2
damir/alex20.fan
Şeboist
damir/alex20.fan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Futbolcu: 10- Alex De Souza (C)
damir/alex20.fan is on a distinguished road

resimlere baktım gerçekten çok güzel işler çıkartmışlar

Alex De Souza
#10#

Sevmişim seni herşeyden fazla
Ölünce FENER yazsın mezar taşımda
Tek gerçek sensin yalan dünyada
Koymuşum cinconuna 8taşına

ŞEBrOck & D/D
damir/alex20.fan isimli Üye şuanda  online konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Eski 12-08-2011, 09:18   #3
dekortiko
SarıKanaryalar Yönetim
dekortiko - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
dekortiko is on a distinguished road

Bu Arapça zaten zor dil. Bir de çeşit çeşit yazıp iyice zorlaştırmışlar
Şakası bir yana ciddi beceri ve emek istiyor. Yapabileni tebrik etmek lazım.
Telefondan bağlandığım için eklere bakamadım. Şimdilik onlara yorum yok.

Bir şarkısın sen
Ömür boyu sürecek

SANA SÖZ IŞIK SÖNMEYECEK FENERBAHÇEM!
dekortiko isimli Üye şuanda  online konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Eski 12-08-2011, 09:37   #4
MURAD
Unstoppable
MURAD - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Futbolcu: 10- Alex De Souza (C)
MURAD is on a distinguished road

Hat sanatı gerçektende muazzam bir yetenek ve azami bir dikkat isteyen bir iştir. Tıpkı ressamlar gibi sanatı motif motif ve ustaca işliyorlar hat sanatkarları. Asla soğutulmaması gereken bir sanat. Yüreklerine sağlık hem sanatkarlarımızın hemdi bu konuyu açan arkadaşın
MURAD isimli Üye şuanda  online konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Eski 14-08-2011, 16:01   #5
GuLtktsFb
( Gökhan Gönül )

Alıntı:
MURAD isimli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Hat sanatı gerçektende muazzam bir yetenek ve azami bir dikkat isteyen bir iştir. Tıpkı ressamlar gibi sanatı motif motif ve ustaca işliyorlar hat sanatkarları. Asla soğutulmaması gereken bir sanat. Yüreklerine sağlık hem sanatkarlarımızın hemdi bu konuyu açan arkadaşın

Evet haklısınız. Yetenek , azim , sabır isteyen bir sanat.. Ama bunların hepsine değecek ürünler çıkıyor ortaya..

Ve sen öyle bi gidersin ki insan sarının yanına lacivert'i yakıştıramaz olur , ne yapıcağını şaşırıp hâla bi umut arar durur , 'gidiyor' haberlerini aklınca yalanlayıp ama her defasında biraz daha inanarak savrulur.. Ve sen öyle bi gidersin ki bırak yaşamayı insanın nefesi yarıda durur...

Diego Lugano

Eski 14-08-2011, 18:20   #6
dekortiko
SarıKanaryalar Yönetim

Alıntı:
GuLtktsFb isimli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Evet haklısınız. Yetenek , azim , sabır isteyen bir sanat.. Ama bunların hepsine değecek ürünler çıkıyor ortaya..
Ben Arap harflerinden hiç anlamam. Yine de hat sanatının beceri yönünü anlayabiliyorum. Fakat ortaya çıkan eserlerin güzelliğini algılayabilmek için Arapça bilmeye gerek yok. Kör olmamak yeterli.

Bir şarkısın sen
Ömür boyu sürecek

Eski 14-08-2011, 20:42   #7
KakavaN
T
KakavaN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
KakavaN is a splendid one to beholdKakavaN is a splendid one to beholdKakavaN is a splendid one to beholdKakavaN is a splendid one to beholdKakavaN is a splendid one to beholdKakavaN is a splendid one to beholdKakavaN is a splendid one to beholdKakavaN is a splendid one to beholdKakavaN is a splendid one to beholdKakavaN is a splendid one to beholdKakavaN is a splendid one to behold

Muhteşem bir şey gerçekten tarihimizde böyle güzelliklerin olması çok gurur verici. Bir de ebru sanatına hayranım ben.
Eski 14-08-2011, 21:23   #8
dekortiko
SarıKanaryalar Yönetim

Alıntı:
KakavaN isimli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Muhteşem bir şey gerçekten tarihimizde böyle güzelliklerin olması çok gurur verici. Bir de ebru sanatına hayranım ben.
Evet ebru sanatı da çok hoş. Defalarca izledim ebru sanatçılarını canlı olarak.
Fakak hat işi çok başka, çok zorlu bir iş.

Bir şarkısın sen
Ömür boyu sürecek

Eski 16-08-2011, 01:09   #9
GuLtktsFb
( Gökhan Gönül )

Alıntı:
dekortiko isimli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Evet ebru sanatı da çok hoş. Defalarca izledim ebru sanatçılarını canlı olarak.
Fakak hat işi çok başka, çok zorlu bir iş.
Ebru sanatının yapım aşaması çok zevkli.. Çok yorucu olmasa da dikkat isteyen bir sanat. Yapılırken insan çok keyif alıyor ancak elin suya degdi mi işte o kötü ) denemediyseniz tavsiye ederim..

Diego Lugano

Eski 16-08-2011, 02:34   #10
dekortiko
SarıKanaryalar Yönetim

Alıntı:
GuLtktsFb isimli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Ebru sanatının yapım aşaması çok zevkli.. Çok yorucu olmasa da dikkat isteyen bir sanat. Yapılırken insan çok keyif alıyor ancak elin suya degdi mi işte o kötü ) denemediyseniz tavsiye ederim..
Ben 62'den tavşan çizmesini bile beceremem

Bir şarkısın sen
Ömür boyu sürecek

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)

Seçenekler Arama